Mamo zrób mi pisankę

Przyznam się szczerze, że mam ogromne wyrzuty sumienia w związku ze zbliżającymi się świętami...w ogóle nie poczyniłam przygotować, ponieważ ciągle wydawało mi się, że jeszcze tyle czasu:/ Ostatnio jesteśmy tak zabiegani, że ciągle coś przekładam na później i tak to się właśnie kończy. Z tym drobnym wyjątkiem , że Wielkanocy nie przełożymy na późniejszy termin:/ Tak więc duch świąt do mnie nie przybył i w tym roku, nie będzie pięknych kartek i wymyślnych pisanek, będziemy nadrabiać w sobotę...dobrze, że Gabryś za bardzo się jeszcze we wszystkim nie łapie:P Tak więc po słynnym koszyczku, idziemy na spacer, a wracając zabieramy się za farbowanie i strojenie jajeczek:D


Kilka pomysłów na naturalne farbowanie wydmuszek:)) Pełny artykuł na smaczny.pl:))



Piękne kolory skorupek można uzyskać, stosując naturalne barwniki. Jest ich bardzo dużo, oto one:

  • Biały – ugotowane na twardo jajka wkładamy na krótko do wody z dodatkiem octu;
  • Żółty – kurkuma, curry, liście brzozy i olchy, kora młodej jabłoni, drewno morwy, suszone kwiaty jaskrów polnych, trzcina, rumianek, suche łupinki cebuli oraz igły modrzewiowe;
  • Złoty - łupiny orzecha włoskiego i łupiny z cebuli (cebuli musi być więcej niż orzecha), wywar z kwiatków nagietka i kurkumy;
  • Pomarańczowy - sok z marchwi (można z kroplą octu), dynia;
  • Jasno czerwony – żurawina, mrożone maliny;
  • Czerwony – łuski czerwonej cebuli, kora dębu, kora kruszyny, szyszki olchowe, owoce czarnego bzu, suszone jagody, wywar z czerwonych buraków z kroplą octu, kwiaty hibiskusa z odrobiną soku z cytryny, wywar z krokusa;
  • Różowy - sok z buraka (jeśli sok mocno rozcieńczymy wodą wyjdzie nam jasny różowy, jeśli długo pomoczymy w czysty soku uzyskamy kolor czerwony);
  • Fioletowy - płatki ciemnej (czarnej) malwy, owoce tarniny i czarnego bzu, mieszanie koloru czerwonego i niebieskiego;
  • Niebieski - owoce tarniny, borówka amerykańska;
  • Granatowy – pokrojone liście czerwonej kapusty i kilka kropli octu, wywar z hibiskusa i szczyty sody oczyszczonej;
  • Jasno zielony – szpinak;
  • Zielony – młoda trawa, pokrzywa, szczypiorek, liście barwnika, młode zboża (np. żyto), kora brzozowa, wywar z jemioły, suszone kwiaty fiołka, wywar z widłaka, ozimina;
  • Brązowy - świeże łupiny orzecha włoskiego, igły jodłowe lub duża ilość łupin z cebuli, esencja z herbaty;
  • Ciemny brązowy – liście dębu i olchy, mocny wywar z kawy;
  • Czarny - wygotowane olchowe szyszki, kora olchy, kora dębu, młode liście czarnego klonu, łupiny orzecha włoskiego.

  • Dla utrwalenia i podkreślenia powstałych kolorówdo wywarów można dodać odrobinę octu (można też spryskać jajko lakierem do włosów). A dla poprawienia wyglądu „wyschnięte” kraszanki należy przetrzeć natłuszczoną (masłem, margaryną lub olejem) szmatką. Można też natłuścić je skórką od słoniny. Takie kraszanki będą miały piękny i błyszczący kolor, a dodatkowo ułożone na talerzyku obok rzeżuchy będę się elegancko prezentować. 

    A poniżej prezentacja bardzo trafionych pomysłów na pisanki:))



















    Udostępnij:

    Komentarze

    1 komentarze:

    1. Ja w zeszłym roku farbowałam w barwnikach spożywczych do tortów :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękujemy za komentarze, nawet nie wiecie ile radochy nam sprawiają:)