Idealna beza - Pavlova w wersji mini z garnatem


Uwielbiam tworzyć deser więc kiedy tylko po raz pierwszy spróbowała domowej bezy wiedziałam, że będzie jednym z naszych ulubionych deserów. Wygląda bardzo apetycznie i smakuje bosko! Jedynym jej minusem jest ogromna ilość kalorii ale cicho raz na jakiś czas każdy możesz zgrzeszyć:)

Ta wersja Pavlovej jest świetna do realizacji kiedy kuchni towarzyszą nam dzieci:) Zajęć przy jej tworzeniu nie będzie dużo za to będą zajmować małe rączki na długi czas:)

Co będzie nam potrzebne
Beza
- białka z 8 jajek
- 0,5 kg. drobnego cukru
- 4 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 2 łyżeczki octu winnego
- 0,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii

Wypełnienie
- 500 ml kręmówki 36 %
- 0,25 kg mascarpone
- 2 spore granaty

Nagrzewamy piekarnik na 180 stopni C. Wykładamy go papierem na którym wcześniej rysujemy małe okręgi  -ja używam kubka który szybko odrysowuje Gabryś na papierze.

Jajka powinny być w temperaturze pokojowej wtedy zdecydowanie lepiej się ubijają. Pamiętajmy, żeby dobrze oddzielić białko od żółtka! Biała trzeba zmiksować na sztywną, błyszczącą pianę. Następnie miksując na mniejszych obrotach po łyżce dodajemy cukier. W przypadku białek możemy być spokojni one nie mą się "przemiskować" jak np. śmietana.

 Na sam koniec dodajemy mąkę kukurydzianą, ocet oraz ekstrakt waniliowy. Delikatnie mieszamy
 i wykładamy bezę na wcześniej przygotowany papier. Metalową łyżką wygładzam boki i szybko obniżamy temperaturę do 120 stopni C. Zamykamy piekarnik i pieczemy godzinę.



Po upływie godziny wyłączam piekarnik, uchylam go i czekam z 15 minut aż bezy odrobinę się schłodzą. Bezy zdecydowanie najlepiej smakują po spędzeniu kilku godzin w lodówce.

Przed samym podaniem miksuję najpierw mascarpone,  a następnie dodaję kremówkę i mieszam na średnich obrotach. Dzięki serkowi piana nawet następnego dnia nie będzie płynąć. Dzieci w tym czasie dzielnie skubią granaty:) Nakładam łyżkę ubitej śmietany i posypuję granatami!



Smacznego:))

Udostępnij:

Komentarze

1 komentarze:

  1. Też robię bezę z tego przepisu i zawsze wychodzi mi pyszna!!!!

    OdpowiedzUsuń

Dziękujemy za komentarze, nawet nie wiecie ile radochy nam sprawiają:)