Dynia na dwa sposoby


Dynia to jedno z moich ulubionych warzyw. Pechowo moje dzieci nie podzielają mojej miłości... Podciągam rękawy i tworzę coraz to nowe dania z dynią w roli głównej. Jest mini sukces, chociaż zupy nie rusza, Nela przekonała się do dyni w wersji na słodko.

Krem dyniowy z nutką imbiru

Składniki:
- dynia około kg, po obraniu 700 gr ,
- jedna duża cebula,
- 3 ziemniaki,
- świeży imbir,
- sól, pieprz,
- oliwa z oliwek,
- litr wywaru warzywnego.

W większym garnku dusimy cebulę wcześniej pokrojoną w cienkie paseczki. W tym czasie obieramy dynię oraz ziemniaki. Następnie kroimy je w drobną kostkę.  Kiedy cebula jest już miękka dorzucamy dynię z ziemiankami. Mieszamy około 5 minut i dolewamy wywar warzywny. Doprawiamy naszą zupę. Następnie na małym ogniu zostawiamy gotujące się danie na 15 minut. Jeżeli warzywa nie są miękkie bierzemy imbir i ścieramy około 2/3 cm korzenia. Następnie blendujemy zupę. Mi osobiście najlepiej smakuje z łyżką jogurtu greckiego :) 

Smacznego!



A na deser...

Sernik dyniowy

Składniki:
- upieczona dynia około 400 gram,
- dwa opakowania ciastek oreo,
- 4 łyżki masła,
- 1 kg zmielonego sera Piątnica,
- 250 gr mascarpone,
- szklanka drobnego cukru,
- 3 jajka,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- cukier waniliowy 1 opakowanie.

Rozgniatamy ciasteczka oreo i mieszamy je z rozpuszczonym masłem. To nasza masa na spód sernika. Ja korzystałam z formy 24 cm i spokojnie starczyło na wyłożenie spodu i niskie boki - Nelka ją namiętnie próbowała, więc you know :)

Do misy miksera wkładamy, wszystkie pozostałe składniki za wyjątkiem dyni i jajek. Mieszamy je ze sobą. W osobnym pojemniku miksujemy dynię, i następnie dodajemy ją do masy serowej. Delikatnie mieszamy. Po połączeniu dorzucamy po kolei jajka. Po dokładnym wymieszaniu masę wylewamy na spód sernika. Wkładamy do piekarnika na 160 stopni na 90 minut. 

Smacznego:)


Udostępnij:

Komentarze

1 komentarze:

Dziękujemy za komentarze, nawet nie wiecie ile radochy nam sprawiają:)